ANDREAS KLIPPINGE

Info

Mitt landskap heter Småland, här är jag född och uppvuxen. Visserligen vid kusten, närmare bestämt i Påskallavik, vilket betyder att jag har kunnat fästa blicken vid horisonten och andas ut. Annars är det oftast skogar och det småländska mörkret man brukar tala om. Jag antar att det är där jag befinner mig idag, i Växjö.

Så, ska man bo här får man hålla ljuset nära sig och kanske brinna själv! Mitt ljus i tillvaron är min familj och det är i studion på Italienska Palatset jag brinner, för min design och mina idéer – som i slutänden ska ge användaren en bättre funktion, något att fästa blicken vid eller att slå sig ner i för att förslagsvis andas ut.

Andreas Klippinge; BFA vid Linnéuniversitetet och frilansande designer sedan 2011, inriktad mot möbler och belysning för offentlig miljö, samt funktionella vardagsföremål.

Portfolio

NIFO

Parkmöbelserien, Nifo, har ett signifikativt uttryck genom sin vänliga bågform, som är resultatet av en sittkomfort i första hand tillägnad äldre personer och barn. Bågarna bildar en mer upprätt sittkurva – lätt att ta sig i och ur – som ger stöd hela vägen ner i svanken och som låter sig följas av korta ben på små barn.

Bågen förstärks av armstöden som bidrar till seriens samlade uttryck och ergonomiska utformning. Med en greppvänlig ände placerad högt upp och förskjuten långt fram, för att kunna användas som spjärn när man reser sig och ge stöd hela vägen upp till stående. Knoppen förhindrar att man skulle råka glida med handen, men är också till för att hänga saker på – som ryggsäck, matkassar, handväska, etc...

Besök producentens hemsida: Lappset

Älmeboda Sjöprojekt

Älmeboda Sjöprojekt var en del av en förstudie till ett forskningsprojekt inom landsbygdsutveckling på ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet i Växjö, och för övrigt det första att finansieras av Kampradstiftelsen. Jag var inblandad i utredningen av de sociala förhållandena i Älmeboda socken i Småland. Målet var att med en enkel budget och lokalt engagemang skapa mötesplatser kring Rävsjön, med syftet att höja livskvalitéten för invånarna.

Med utformningen vill jag förena området runt sjön och skapa plattformar som för samman människor. Koncepten – som inkluderar bastu, promenad/motionsslinga, picknickområde och badbrygga – kom till stånd genom diskussioner med de lokala invånarna och är baserat på deras önskemål om gemenskap och områdets utveckling.

Den monokroma användningen av den faluröda färgen är vad som binder samman mötesplatserna, samt får området att sticka ut och locka besökare.

Whatever

Gardiner faller, lådor förvarar, en stol är en stol – detta är vad du vill att det ska vara! Serien är ett resultat av en självgenererad workshop. Tanken var att skapa möbler, vars syfte betraktaren själv definierar, endast med formen av cirklar.

Flashklight

Återvunna former får nytt liv när tomma vin- och ölflaskor blir till dekorbelysning.

Flashklight har bl a medverkat på en trendutställning av Svenska Moderådet, som visade hållbar design.

Tamburin

Produktfamiljen Tamburin kom till i min målsättning att rita något “superfunktionellt”. Valet föll på hatthyllan, viktig för svenska hem och helt oumbärlig då skandinaviskt klimat med årstidernas stora växlingar, ställer höga krav på hallens prestanda.

Tamburin består av pulverlackerade stålgavlar i kombination med rundstavar av ek. Gavelns vinkel avslöjar möblernas karaktär av ändamålsenlig enkelhet, konstruktionens precision och materialens höga kvalité.
Trots dess nätta yttre är hallmöbelserien Tamburin robust.

Besök producentens hemsida: Essem Design