Windows / Naturstudier

11/03-2017 – 08/04-2017

Välkomna till årets första utställning på Italienska Palatset; Windows/Naturstudier med Hanna Roloff och Hampus Forss. De båda konstnärerna, som har anknytning till Växjö, möts i sina materialval och intresse för naturen, även om deras tillvägagångssätt att angripa ämnet skiljer dem åt.

Roloff jobbar innanför textil, fotografi, måleri, skulptur och installation. I sitt arbete undersöker hon olika etiska problemställningar som uppstår i relationerna mellan människa, konst, den vilda och den konstgjorda naturen. I projektet Windows på Italienska palatset kommer hon att med utgångspunkt i gallerirummets fönster – ett element som befinner sig mellan ute och inne – och husets tidigare roll som mentalsjukhus att visa förhängen i de tre fönsterna, som en slags hybrid mellan måleri och gardin. Textilerna består av naturliga fibrer och färgade av organiska pigment, för att referera ut, och ta naturen in.
Hanna Roloff är född 1985 i Rottne. Hon går just nu sista året på Masterprogrammet Medium- och materialbaserad konst vid Konsthögskolan i Oslo. Hon har tidigare studerat på Grimslöv folkhögskola, Steneby Stiftelse och Glasgow School of Art.

Forss kommer i Naturstudier visa skulpturer som bygger på observationer, och förvrängningar av dessa. Hans arbete är till stor del intuitivt och att se möjligheter i olika material. I utställningen kommer vi att få se verk av trä, gips och ståltråd men även matrester som kycklingben, kaffesump och coca-cola.
Själv beskriver han sin arbetsmetod såhär: ”Många av mina arbeten kan ses som naturstudier. De är saker jag sett, tänkt på för att sedan skulpteras. Jag vet inte varför visa saker intresserat mig men jag vet att om de inte får komma ut fysiskt ur mina händer så kan jag inte tänka på nått annat.”
Hampus Simon Forss är född 1989 i Hjortsberga. Han är utbildad vid Kronobergs konstskola och Umeå konsthögskola.

Vernissage lördag 11 mars kl 13-16.

Galleriets öppettider är:
Torsdag kl 12-18
Fredag kl 12-16
Lördag kl 12-15