TO Helbig

07/04-2018 – 28/04-2018

Stars in Stripes
Gnistan kom nog ifrån kosmos. Eller kanske ifrån att vi monterat upp och ner vår julstjärna år ut och år in. Därefter startade sökandet efter nya eller andra former som skulle kunna vara lämpliga till att skapa en pappersskulptur – det blev en lång arbetsprocess: Efter att ha besökt förtaget Herrnhuter Sterne och samtalat med dem fick jag för ca. två år sedan chansen att använda deras julstjärnor i mitt konstnärliga arbete. Min fantasi levde upp och jag började målande att experimentera med den traditionella formen. Jag gjorde schabloner som användes för större arbeten av pappersmaterial. I ultraviolett ljus sken stjärnorna upp och jag experimenterade med neonfärger även i de ursprungliga färgerna grönt och blått. Jag hade alltid trott att de grälla blå- och gröntonerna var en modegrej från vår tid. Besöket på Herrnhut visade att det alltid har funnits blå och gröna adventsstjärnor. Och till min glädje uppmuntrade man mig där till att låta julstjärnorna bli inspiration till nya bilder. Med i bagaget hem hade jag således en kartong med över hundra spetsformer med tillhörande ramar i. I mitt huvud åkte idéerna berg- och dalbana. Det jag sett måste komma i ordning. Mitt arbete kom att präglas av dessa julstjärnor och några av dess former som fortfarande delvis gjordes för hand: Vika, klistra, vika, klistra ....

Förra sommaren hade jag turen att kunna jobba som gäst tillsammans med ett konstnärskollektiv i Växjö. Där började jag arbeta med pappersskulpturen ”Kopfkissen” (kudde) och målningen ”stars in stripes”. Spetsarna klistrades och utmålades med fluorescerande färger. Det var en lång arbetsprocess som varade tills nyligen. Mina skulpturer i papper i UV-ljus karaktäriseras framför allt av färggestaltningen och genom att objekten blir belysta utifrån. Stjärnspetsarna lyser inte inifrån som vi är vana vid det hos julstjärnorna. Mitt trötta huvud skulle vila på en kudde fylld av ljusa strålar. Om det kan komma till ro där är tveksamt, för strålarna är spetsiga och obekväma. Inga mjuka kuddar här ... Sömnlösa nätter … ?

Stjärnmålningen påbörjade jag samtidigt på en lång bana av tjärpapp. Det regelbundna mönstret i pappen utgjorde ett bra underlag för större och mindre stjärnformer.

Jag ville försöka bygga upp en tredimensional bild och resultatet blev en målning och en skulptur på samma gång.

Ungefär samtidigt påbörjade jag målningen ”Leuchtstück” (ljusverk eller lysande verk). Över en längre tid försökte jag greppa olika ljusuppenbarelser i färg genom att arbeta med olika lager som skiktades över varan. Vår syn blir ofta påverkad, mörklagd, vattnig eller trång. I mina ögon uppstår ibland olika ljusstämningar som jag försöker återge i mitt måleri. Därutöver tycker jag det är kul att måla med pensel, lasera, måla över, använda matt och glänsande färg om vartannat. Allt i en viss rytm som påminner om strukturen på tjärpappen.

TO Helbig
www.tohelbig.de