Ronald Miller

06/05-2017 – 20/05-2017

Italienska Palatset visar grafiska blad av den mycket rutinerade konstnären Ronald Miller. Ronald är född i Camden Town (1938), mitt i storstaden London. Motiven växer fram från minnen och upplevelser från Ronalds barn- och ungdomstid i Londons människovimmel. Sedan fyrtio år tillbaka är Ronald Miller bosatt och verksam i sitt hem vid sjön Bolmen, Ljungby kommun.

Ronald berättar vidare om sitt konstnärskap:
"Efter att i över 20 år ha hållit på med koppargrafik började jag år 2000 att gravera i plexiglas, ett material som har både för- och nackdelar. Man kan gravera fina linjer, men stickeln behöver man slipa rätt ofta. En stor fördel är att man kan lägga en skiss under och utnyttja plexiglasets genomskinlighet.

Bladet Gågatan är faktiskt en trägravyr, gjort på ändträ av vitbok, ett rent nöje att gravera i om man jämför med plexiglas. Men tyvärr är materialet mycket svårt att få tag i.
I bilden Övergångsstället, en gravyr på plexiglas, har jag tagit tillfället att hylla Billie Holiday, denna sagolika bluessångare. 2015 var det ju 100 år sedan hon föddes. Blues och andra uttryck i jazzens värld har alltid varit nära min själ. Själva byggnaden i Övergångsstället har jag skissat av från ett foto som min kusin i Australien skickade mig för många år sedan. Jag fascineras av stora gamla byggnationer med alla deras snirklar och krokar som är tacksamma att arbeta med i gravyrer.
Bladet Friday night at the two Maidens är också en gravyr på plexiglas. Londons pubar har ofta exotiska namn, så som The George and Dragon, Mother Red Cap and The Bull and Bush.

Jag håller på med skisserna till mina gravyrer mycket länge. Jag kan skissa på ett motiv i flera år. Lägga till, ta bort, slänga motivet helt och hållet efter mycket arbete redan utfört. Jag måste vara helt nöjd in i minsta detalj innan jag börjar gravera i min platta. Skissen är helt färdigställd innan jag börjar på det oftast flera månaders långa arbetet att gravera bilden. Inget är lämnat åt slumpen.
Här i min ateljé-com-sovrum-com-levnadsrum ligger det skisser lite varstans."

ronaldmiller.se
millerkonst.se

Grafik
Vernissage: 6 maj kl. 13–16

Öppettider:
torsdag 12–18
fredag 12–16
lördag 12–15